maja 25, 2017

maja 25, 2017

WIELOWARZYWNE PULPETY KTÓRE PRZYGOTUJESZ RÓWNIEŻ Z RESZTEK








Lubię gotować z resztek. Nie zdarza się to często, ale kombinowanie w kuchni zawsze sprawia mi przyjemność.   Jeśli po gotowaniu bulionu zostaną warzywa lub dziwnym trafem masz resztki z obiadu, nie trzeba ich wyrzucać. Na poradzenie sobie z resztami są dwa sposoby. 

Można je wykorzystać do pasztetu. Trzeba jedzenie zmiksować, dodać przypraw ewentualnie  dodać ugotowanej kaszy jaglanej lub grochu, upiec i włola! jest pasztet. 
Z sukcesem przygotujesz też pulpety, tu działanie jest niemal takie same. Tylko niech masa będzie bardziej grudkowata i zamiast pakować do foremki, z masy toczymy wybranej wielkościowi kulki. 

Pulpety można usmażyć, zdecydowanie będą lepsze i wilgotniejsze. Ale główną zaletą ich upieczenia jest to, że można od razu przygotować wszystkie i zająć się czymś innym. Np przygotowaniem sosu, ugotowaniem ryżu, lub czytaniem książki. 







9-12 sztuk

250g (1 kubek) ugotowanej cieciorki ( czerwonej soczewicy/namoczonych orzechów nerkowca lub ugotowanego ryżu)
Kawałek ugotowanej marchewki *
Kawałek ugotowanej pietruszki*
Kawałek ugotowanego selera*
Ugotowany  brokuł *
1 cebula
1/2 szklanki kukurydzy
½ szklanki zielonego groszku
Kawałek czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
1- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
szczypta imbiru
½ łyżeczki papryki słodkiej
1/3 łyżeczki ostrej papryki (niekonieczne)
½ łyżeczki kurkumy
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej lub mąki (niekoniecznie)
olej



*  mogą to być odsączone warzywa po bulionie



💚Warzywa ugotuj w niedużej ilości wody. Można użyć warzyw po bulionie. Następnie dobrze je odcedzi pozostaw na sitku na około 1h. 

💚Przygotuj miskę i zblenduj w niej cieciorkę (lub inny groch lub ryż) . 

💚Warzywa zetrzyj na tarce o średnim oczku. 

💚Dodaj groszek,  kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę. 

💚Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni. Smaż około 3 minuty następnie wsyp  wszystkie przyprawy i posiekany czosnek. 

💚Smaż około 1 minutę i całość przenieś do wspólnej miski. 

💚Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszaj.  

💚Jeśli masa jest za mokra, mieszaj dodawaj bułkę tartą. 

💚Spróbuj masę i dopraw solą oraz pieprzem. 

💚Przygotuj blachę do pieczenia. Formuj okrągłe pulpety. 

💚Delikatnie posmaruj każdy olejem. 

💚Piecz w 175-180 stopniach około godziny, aż się zarumienią. Podawaj z sosami, makaronem lub kaszą. 



5 komentarzy:

  1. Nie chcę, żeby moje pytanie zabrzmiało cyniczne, pytam naprawdę z ciekawości - czy takimi posiłkami da się najeść? W sensie, jak zjem mięsnego kotleta to chyba czuję się bardziej najedzony niż gdybym zjadł tego kotleta stworzonego z warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że taki wielowarzywny z ciecierzycy ma więcej wartości odżywczych od zwykłego kotleta. Z resztą do tego jeszcze dochodzą dodarki itp. Jak najbardziej wegańskim jedzeniem można się nawet przejść! 😁😁😁

      Usuń
    2. Myślę, że taki wielowarzywny z ciecierzycy ma więcej wartości odżywczych od zwykłego kotleta. Z resztą do tego jeszcze dochodzą dodarki itp. Jak najbardziej wegańskim jedzeniem można się nawet przejść! 😁😁😁

      Usuń
  2. Robert Kozlowski. Można! I jeszcze jak!

    OdpowiedzUsuń